Najlepszą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, który idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie najbardziej należyte? Zwykle jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak również Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, w takim razie zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Poza tym lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.