Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i klienci na świecie konsumują na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

restauracje Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie koronne, a nie jako podstawowe cukry, które akompaniują pokarmom jako danie pomocnicze – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest kolejnym imponującym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe czy też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W związku z tym, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!